Ingrediente
20 g drojdie proaspata
500 g faina
250 ml lapte caldut
1 ou zbatut
500 g faina
250 ml lapte caldut
1 ou zbatut
1 lingurita fara varf sare
50 g unt/margarina topita
50 g zahar.
esenta sau lamaie/portocala rasa
50 g unt/margarina topita
50 g zahar.
esenta sau lamaie/portocala rasa
Mod preparare
Eu pun 2 lingurite cu varf de drojdie uscata.
Se amesteca ingredientele mai putin faina, iar apoi se adauga faina, se framanta ,apoi se lasa la crescut 30 min(eu trec peste faza cu framantatul si pun ingredientele la masina de paine).Apoi se framanta din nou aluatul si se fac din el 16 bucati.Eu le fac rupand aluatul in mana :intai in doua,apoi fiecare parte iar in doua si tot asa ajungand la 16 bucati.
Eu pun 2 lingurite cu varf de drojdie uscata.
Se amesteca ingredientele mai putin faina, iar apoi se adauga faina, se framanta ,apoi se lasa la crescut 30 min(eu trec peste faza cu framantatul si pun ingredientele la masina de paine).Apoi se framanta din nou aluatul si se fac din el 16 bucati.Eu le fac rupand aluatul in mana :intai in doua,apoi fiecare parte iar in doua si tot asa ajungand la 16 bucati.
aluatul rupt in 16 bucati |
Bucatile de aluat se rotunjesc cu mainile apoi se turtesc in palma, se pune umplutura (dulceata,crema de ciocolata Finetti, branza dulce cu zahar, umplutura de nuca si cacao,gem prune etc.) si se impacheteaza o biluta.Se pun bilutele in tava unsa si se lasa 20-30 min la crescut.Apoi se dau la cuptor dar nu se ung inca cu ou cum se face deobicei.
bombitele puse la cuptor |
Se lasa sa se coaca doar pe jumatate bombitele.
In timp ce bombitele sunt la cuptor, se pregateste un ''sirop'' din 20 ml lapte, 2lg zahar sau zahar vanilat, un galbenus ou. Cu siropul acesta se ung bombitele pe jumatate coapte.Cand ungeti cu sirop, desfaceti cu lingura bombitele intre ele, ca sa intre sirop intre toate si apoi se dau la cuptor.
aici bombitele pe jumatate coapte si le ung cu sirop |
si sectiune |
Eu aluatul acesta il folosesc si la placinte cu branza / poale in brau.
Totul despre drojdie, gasiti aici.
Totul despre drojdie, gasiti aici.
0 comentarii:
Comentează
Poţi să incluzi link (calea catre fisier jpg) către o imagine dacă ai încercat reţeta şi ai făcut o fotografie.
Alege din imaginile tale de pe acebook >>